Heti foglalkozások 69.

Tematikus foglalkozás – „A” komponens

2019.12.13.

Téma: A szeretet ünnepe

A foglalkozás céljaként  a hagyományápolást, az érzelmi nevelést és a társas kompetenciák fejlesztését fogalmaztam meg. Ráhangolódásként Aranyosi Ervin: Karácsonyra mit kérjek – mit adjak? című versét hallgattuk meg. Közösen megfogalmaztuk a költemény üzenetét: az ünnep igazi értéke a szeretet, a család, a másikra odafigyelés. Közösen összegyűjtöttük a karácsonyi ünnepkörhöz kötődő magyar hagyományokat, népszokásokat, melyekből hármat választottunk. Játékosan csoportokat alakítottunk, majd a következő feladatkártyákat osztottam ki:

  1. Mutassátok be Luca napjához kötődő szokásokat, hiedelmeket!
  2. Ismertessétek, majd játsszátok el a regölést!
  3. Mutassátok be a betlehemezés szokását!

A tanulók ügyesen felkészültek, szerepeltek. A foglalkozás végén karácsonyi dalokat hallgattunk és kis ünnepi üzenőkártyákat készítettünk, melyre ráírtuk a jókívánságainkat.

Tematikus foglalkozás – „B” komponens

2019.12.13.

Téma: Karácsony az Európai Unió országaiban

A foglalkozás elején a ráhangolódás beszélgetőkörben történt. A karácsonyhoz kötődő hagyományokat gyűjtöttük össze. A gyerekek megosztották egymással az ünnepi szokásokkal kapcsolatos ismereteiket. Megállapítottuk, hogy Európa nagy részén sok hasonló szokással találkozhatunk – a karácsonyfa-állítás, az ajándékozás, kántálás.

A közös beszélgetés után tanulók egyénileg folytatták tovább a munkát. Interneten az Európa Pont oldalán érdekes, helyi, nemzeti szokásokról olvastak, majd az itt található karácsony kvíz játékban tették próbára tudásukat.

Miközben játszottak, kiderült mennyire sikerült megismerniük az európai országok karácsonyi szokásait. Az önálló ismeretszerzést a játék élményszerűvé tette. Befejezésül kis videót tekintettünk meg, melyben karácsonyi ételeket ismertünk meg a világ minden tájáról. A foglalkozáson az érzelmi intelligencia, szociális érzékenység fejlesztése volt a célom.

Nyelvi foglalkozás – angol

CHRISTMAS SONGS:

13. foglalkozás 2019. 12. 20. (5-6)

15. foglalkozás 2019. 12. 16. (7-8)

A heti angol foglalkozáson a Karácsony témakört jártuk még mindig körbe. A gyerekekkel összegyűjtöttük a Karácsonyhoz fűződő legfontosabb történeteket, személyeket. Az óra hangulatát karácsonyi dalokkal fokoztuk. A gyerekeket megkértem, hogy gyűjtsenek olyan angol nyelvű dalokat, amelyeknek Karácsony a témája. Ezeket youtube-ról meghallgattuk, és azt, amelyik a legtöbb diáknak tetszett, meg is tanultuk. A foglalkozás végén beszélgettünk az Újévről is. Feladatuk volt újévi jókívánságokat írni párban, majd ezeket felolvasva köszöntek el egymástól. Ezen az órán fejlődött a gyerekek hallott és olvasott szövegértése, valamint az írásbeli kifejezőképességük is.

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.