Személyes találkozó – “B” komponens

Szlovákia – Dobsina

2019. október 10-12.

Tanulóink egy csoportja 3 napot töltött Szlovákiában, ahol testvériskolánk diákjait látogatták meg, ismerkedtek Szlovákia nevezetességeivel és kulturális programokon is részt vettek.

Az első napon ellátogattak a szlovákiai Tornaaljai Kazinczy Ferenc Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskolába, ahol az iskola könyvtárában fogadták és köszöntötték őket. Ezután a helyi Művelődési Házba kísérték őket, ahol az  Ifjú Szívek Táncszínház, az egyik legismertebb szlovákiai magyar néptáncegyüttes műsorát tekinthették meg, melynek a végén tanulókat is bevontak a műsorba, köztük egy diákunkat is. A csoport magas szinten mutatta be a Kárpát-medencei, elsősorban magyar néptánc művészetet.

Délután a betléri Andrássy-kastélyban jártak, ami azért is érdekes, mert Taktakenéz is az Andrássy-birtok része volt hajdanán és a régi kultúrház a kenézi Andrássy-kastélyból lett kialakítva. Sajnos elbontották, így csak az idősek emlékezhetnek rá. A betléri kastélyban ma múzeum működik, amely a korabeli bútorok mellett képtárat, szalonokat, fegyver-, porcelán- és üveggyűjteményeket tartalmaz. Már sok kenézi járt ebben a kastélyban, s most tanulóink egy csoportja is eljuthatott ide.

Ezt követően a krasznahorkaváraljai Andrássy-Mauzóleumot tekinthették meg, melyet Andrássy Dénes építtetett feleségének, Franciskának. A mauzóleum különlegesen szép kupolájával elkápráztatta a gyerekeket.

Az esti órákban tanulóink elfoglalták szálláshelyüket Dedinky községben, ahol finom vacsora várta őket.

A szlovákiai út 2. napján diákjaink először Dobsinába látogattak el, ahol testvériskolánk tanulói szeretettel fogadták őket. Betekinthettek egy –egy tanítási óra pillanataiba és az iskola történetét is megismerhették egy ottani pedagógus előadásában.

Délután a Magas-Tátra hegyei különleges élményt nyújtottak a gyerekek számára, hiszen Magyarországon nincsenek ilyen magas hegyek. Kirándulásuk a Csorba-tóig vezetett, ami Európa hírű tó.

Este egy vidám disco után fáradtan hajtották álomra a fejüket.

3. nap Kassa felé vették útjukat tanulóink, ahol megtekintették a Szent Erzsébet-főszékesegyházat, ismertebb nevén a kassai dómot, mely Kassa egyik legszebb és legjellegzetesebb épülete és Európa egyik legszebb székesegyháza.

Ezután a csoport a kassai Auparkba töltötte idejét, ahol nagyon sok üzlet található, így még az el nem költött euróikból vásárolhattak egy-két dolgot.

Hazafelé Perén volt az ebéd, majd Taktakenéz felé vették az irányt, ahol minden szülő izgatottan várta már haza gyermekét. A tanulók nagyon sok élménnyel tértek haza, igazán gazdag programban volt részük ezen a három napon.

 

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.