Személyes találkozó 4. – “A” komponens

Testvériskolánk diákjai március 14-15-én Magyarországra látogattak. Nagy szeretettel készültünk a fogadásukra, mivel mi már jártunk náluk és akkor ők is kedvesen fogadtak bennünket.

Mivel éppen Nemzeti Ünnepünkre készültünk, úgy gondoltuk, hogy a találkozás központi része az együtt ünneplés lesz. Mint mindig, most is díszbe öltöztettük az iskolát, a tantermeket. Az ünnep egyik fontos eleme a kokárda. Először a francia forradalmárok viseltek kokárdát, magyarországi megjelenése Petőfi és felesége, Szendrey Júlia nevéhez kötődik. A hagyomány szerint a forradalom kezdetének estéjén a pesti radikális ifjúság vezérei, Szendrey Júliától illetve Laborfalvi Rózától kapták az első kokárdákat, amelyeket a kabát hajtókáján vagy a mellrészén, a szív felőli oldalon viseltek.

Névadónkhoz hűen, mi is kokárdákat készítettünk, hogy minden testvériskolás és minden iskolai tanuló kokárdával a szíve fölött ünnepeljen együtt. Az ukrajnai gyerekek is örömmel tűzték fel a kokárdát szívük fölé. Az iskolások műsora fiatalos és lendületes volt, mint egykoron a márciusi ifjak hozzáállása a forradalmi naphoz. Felelevenítették a nap eseményeit, elszavalták a Nemzeti dalt, majd a forradalmi napot követő szabadságharcot is végig követték a kezdetektől az aradi vértanúk haláláig.

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.